Πως μπορείς να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου;


Αυτοπεποίθηση...ένα θέμα που ίσως μας έχει απασχολήσει όλους κάποια στιγμή! Πάμε να δούμε τι πραγματικά ορίζουμε ως αυτοπεποίθηση καθώς και τρεις  απλούς τρόπους για να την βελτιώσουμε ξεκινώντας απο σήμερα!

  • Τι ορίζουμε ως "αυτοπεποίθηση";

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ορίζει την αυτοπεποίθηση ως «την πεποίθηση ότι κάποιος είναι ικανός να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις μιας εργασίας». 

Σε γενικές γραμμές, η αυτοπεποίθηση  μπορεί άλλοτε να αναφέρεται σε μια συνολική αίσθηση εμπιστοσύνης στην ικανότητά μας να ελέγχουμε τη ζωή μας κι άλλοτε να αφορά αυγκεκριμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά τη δουλειά του, αλλά να αισθάνεστε λιγότερο σίγουρος στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Το πιο σημαντικό που αξίζει να θυμόμαστε είναι οτι η αυτοπεποίθηση είναι δεξιότητα κι όχι χαρακτηριστικό προσωπικότητας που ή το έχουμε ή όχι, άρα όσο δουλεύουμε πάνω σε αυτό, τόσο μπορούμε και να το βελτιώσουμε!


Πάμε να δούμε τρεις τρόπους για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση μας:

1.Ανάλαβε δράση:
Δεν μπορείς να πείσεις τον εαυτό σου να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση επειδή απλά το σκέφτεσαι. Επίσης, μην περιμένεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου μέσα απο βιβλία ή επαναλαμβάνοντας μπροστά στον καθρέφτη εκφράσεις όπως "Είμαι όμορφος/-η, μπορώ να τα καταφέρω" κοκ! Ο εγκέφαλος σου μαθαίνει μέσα από την εμπειρία, άρα όσο πιο πολύ εξασκείσαι έμπρακτα σε αυτό και τακτικά, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα έχεις.


2.Μην ξεκινάς με τα πιο δύσκολα που σκέφτεσαι!
Άρχισε με μικρά και απλά βήματα για να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου σε βάθος χρόνου. Η σταθερότητα των πράξεων σου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Αν για παράδειγμα δυσκολεύεσαι να μιλήσεις με άγνωστα άτομα, μην περιμένεις πότε θα βρείς την δύναμη να ανοίξεις μια μακροσκελή συζήτηση. Μ
πορείς να ξεκινήσεις με το να μιλάς λίγο παραπάνω κάθε φορά στις παρέες σου (που ίσως δεν γνωρίζεις κάποιον) και σιγά σιγά να προσπαθείς να μιλήσεις ολοένα και περισσότερο, κάνοντας ερωτήσεις και εστιάζοντας στα θέματα συζήτησης κι όχι στο άγχος σου ή στην αυτοεικόνα σου...


3.Βελτίωσε τη σχέση σου με την αποτυχία:
Όσα περισσότερα πράγματα τολμάς, τόσο αυξάνεις και τις πιθανότητες να μην πάνε όλα όπως τα θέλεις. Δεν γίνεται να ξεκινάμε κάτι και να μην κάνουμε ποτέ λάθος! Αναγνώρισε στον εαυτό σου ότι τα λάθη που κάνεις δε σε καθορίζουν ως άνθρωπο. Ακόμη και αυτά είναι μία διδακτική εμπειρία και ένα αναπόφευκτο κομμάτι της εξέλιξης!


Της Βασιλικής Κυργιάκου
Κλινική Ψυχολόγος, MSc Ψυχοθεραπεύτρια
Νεότερη Παλαιότερη